Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бегун Олег, користувач 1ua
Олег Бегун
Тема: Як дурять на новорічних «розпродажах»
Вітрини магазинів рясніють гірляндами, привітаннями з Новим роком та оголошеннями про карколомні знижки. І тільки після того, як ви витратите гроші і наберете подарунків собі та близьким, ви зрозумієте, що нічого не зекономили. Кореспонденти, залишивши про всяк випадок гаманці вдома, щоб не піддатися спокусі, вирішили пройтися по розпродажах і тверезо поглянути на цінники.
Прийом перший

Заходжу до відділу аксесуарів великого торгового центру. Скрізь, де тільки можна, продавці вже наліпили плакати -

«Будь-який товар за півціни». Починаю вивчати цінники на гаманцях, ременях, сумочках і навіть без калькулятора бачу, що при всьому бажанні 100 гривень знижки від 500 гривень початкової ціни - це ніяк не 50%.

- Така сумочка тиждень тому коштувала 500 гривень, тобто тепер повинна коштувати двісті п'ятдесят? - Цікавлюся у продавця, вказуючи на яскравий стікер «50%».

- Повинна, - дівчина киває головою. - Але в нас на даний товар скидка 20%, це не я вирішую.

Починаю перебирати браслети-ремені - та ж історія. За півціни не можу знайти нічого. За повну вартість - скільки хочеш. Продавщиця теж з азартом втягується в пошуки. Ми перерили всі полки, перш ніж знайти один-єдиний пошарпаний життям ремінь з минулорічної колекції, з яким магазин готовий був розлучитися за копійки. Мабуть, заради нього одного вітрину поздоровленнями і оголошеннями списали ...

Та ж ситуація як під копірку повторилася і в двох сусідніх торгових точках. На розпродажах більшість товару йде з мінімальними знижками, однак на вітрину виносяться солідні цифри. Деякі продавці щодо чесно вказують, що знижки «до 50%». У більшості випадків пишуть просто: «sale 50%».

Чи варто говорити, що на такий розпродаж ви мало вигадати, зате часу втратите багато.
Пастка другу

Поки пані бродять по бутіками, чоловіки вирушають у магазини побутової техніки та електроніки. Рекламні щити по місту обіцяють величезні знижки на всі категорії товарів. Але на місці все виявляється дещо прозаїчніше.

Улюбленим прийомом наших супермаркетів електроніки є не зниження цін, а видача ваучерів на знижку при наступній покупці. Але і тут іноді бувають додаткові умови.

В одному з магазинів нам сказали, що дадуть 50%-у знижку на покупку телевізора, якщо ми перед цим купимо два товари, які коштують не менше телика. Розділивши 50% на три, ми вирахували, що середня знижка складає 16,6%.

В одному з дисконтних магазинів нас зустрів плакат: «Купуй три, плати за два!». Але й тут неузгодженість - у подарунок покупець отримує найдешевший товар з обраних.

Ще одна проблема - додаткові умови, які звичайно друкуються дрібними буквами десь внизу плаката. В одному з великих магазинів побачили пропозицію отримати дисконтні сертифікат на 120 грн. Виявилося, для цього потрібно не тільки купити що-то з 0 до 12 години дня на суму не менше 1200 гривень, але і знижка починає діяти лише наступного року! Якщо врахувати, що після свята асортимент в магазинах, м'яко кажучи, не вражає, то витратите ви цю знижку, швидше за все, зовсім не на те, що підшукали.
Прийом третій

Ще одна улюблена хитрість власників магазинів: на ціннику товару, який розпродав за акцією, вказана лише одна ціна. І незрозуміло, чи це ціна зі знижкою, чи то від неї треба щось віднімати.

- Я так одного разу купувала чоловікові светр на Новий рік, - поскаржилася нам подруга. - Перший раз грошей не вистачало, і я просто вирішила прицінитися. Продавщиця пояснила, що на ціннику вказана вартість без знижки. Коли прийшла на наступний день, мені цей же цінник інтерпретували вже інакше. Сказали, що це остання ціна.

В одному взуттєвому відділі ми натрапили на цінники, де була жирно перекреслена дрібно надрукована сума і поруч крупно червоним фломастером виведено «нова» ціна. Причому ці дві цифри збігалися до копійки ...
Пастка четверта

Не секрет, що за кілька днів до розпродажів магазини штучно задирають ціни на товар, а потім починають активно збувати його з чесними 70-відсотковими знижками. От тільки на ділі ці знижки сягають від сили 10 - 15%. Найчастіше цим грішать магазини побутової техніки та косметики.

- А я одного разу зміг придбати зі знижкою соковижималку, - розповідає відвідувач форуму обдурених покупців. - Після свят побачив у тому ж магазині таку ж без знижок. Виявилося, що я переплатив 100 гривень.

Така історія звичайна і мало кого дивує. За словами юристів, боротися з цією публічної аферою найскладніше: ринкова економіка, господар - пан.

ДО РЕЧІ

А в Інтернеті дешевше

Перед тим як робити покупку в великому магазині, порівняйте його ціни з цінами в Інтернеті. Найчастіше і реальні, і віртуальні магазини беруть товар в одному і тому ж місці. Але ціни можуть істотно відрізнятися.

- Нещодавно зайшов в один з великих мережних магазинів із продажу мобільних телефонів, - розповів наш читач Андрій Таран. - Сподобалася мені модель комунікатора з усіма знижками коштувала на третину дорожче, ніж в Інтернеті. Коли я сказав про це продавцеві, той, усміхнувшись, відповів, що він на моєму місці робив би покупку там же.

Як кажуть фахівці, в Мережі краще купувати, коли курс долара падає. Інтернет-магазини щоденно змінюють ціну товару в залежності від коливань валюти. І в разі підвищення цін у них ціни зростають швидше, ніж у великих магазинах.

КОМПЕТЕНТНІСТЬ

Марія КОВАЛЬ, юрист:

- Найчастіше магазини не допускають прямого обману покупця. І тут справа не в тому, що вони бояться нас з вами - бояться вони конкурентів, які можуть нацькувати на той чи інший магазин своїх юристів, і ті замучать їх судовими позовами.

Найчастіше магазини пишуть формулювання «знижки до ...». Природно, у магазині обов'язково буде якийсь неліквід, який не купують навіть зі знижкою в 90%. Формально ніхто не обдурять, тому що і 5%, і 10% - це «до 90%».

Що стосується подарункових та знижкових сертифікатів, то обов'язково дізнайтеся всі умови його обміну на товар. Особливо уважно вивчіть написане в рекламному проспекті дрібним шрифтом.

Якщо ж ви отримали подарунок, то перевірте термін його придатності, коли мова йде про парфумерії, косметики та продуктах харчування. Якщо в «нагороду за покупку» вам дісталася побутова техніка, огляньте її і перевірте наявність гарантійного талона, чека, техпаспорта.

КП-Україна

источник: http://consumersjour...

21 квітня 2011


1


  Закрити  
  Закрити